EBEEM – European Board Examination in Emergency Medicine

Op deze pagina proberen we een en ander duidelijk te maken over het EBEEM examen.

Voor wie is het examen?
Het EBEEM examen part A is verplicht voor alle afstuderende Urgentieartsen of beroepsbekwaamheden in de Urgentiegeneeskunde (lees: de anesthesist die urgentie erbij neemt) die door de Vlaamse Erkenningscommissie voor Urgentiegeneeskunde erkend willen worden. Part B is op heden niet verplicht.

Waar vind ik officiële informatie over het examen en waar kan ik inschrijven?
www.ebeem.eu

Welke informatie werd verstrekt op de VLUG info-avond?
Hier kan je de PowerPoint downloaden die gegeven werd door Dr. Lemoyne en Dr. Lyphout.

Wanneer leg je het examen best af?
Vanaf je 4de jaar opleiding Urgentiegeneeskunde kan je het examen afleggen. Best is dus ergens in je 5de jaar om te voorkomen dat je de stress nog hebt in je laatste jaar. Op de website spreekt men van “having worked for at least 36 months full time in EM”. In ons geval is dit 3 jaar opleiding voltooid hebben, dus niet noodzakelijk de 36 maanden stage op spoed. Voor de bijzondere beroepsbekwaamheid (dus de anesthesisten of andere specialisten) doe je het examen pas in je supplementaire jaren Urgentiegeneeskunde.

Hoeveel kost het examen?
Er staat op de EBEEM website een flowchart met welk bedrag je moet betalen. Dit hangt af van een reeks kortingen indien je lid bent van het EUSEM en/of het BESEDIM.

 • OPTIE A: De meest interessante formule:

  Candidate is currently in training (= ASO URG) + Candidate is currently working in a country whose national society is a member of EuSEM (= lid Besedim)+ Candidate is an individual member of EuSEM (= lid Eusem): +/- €275 (+ €50 administratiekosten).

  Dit bedrag is lager dan de som van je inschrijvingsgelden van beide verenigingen die je moet betalen om korting te krijgen. Daarenboven heb je als Eusem lid gratis een jaar abonnement op de European Journal of Emergency Medicine en krijg je korting op al hun activiteiten (incl. congress en YEMD activiteiten).

  Door officieel in te schrijven heb je ook toegang tot het Part B examen, dit in tegenstelling tot optie B (zie verder). Deze keuze hangt van jouw eigen ambities af natuurlijk.

 • OPTIE B: De goedkoopste formule:

  Je gaat voor de “In-Training Assessment (ITA)”. Dit is de optie die EBEEM geeft aan assistenten die nog geen 3 jaar opleiding genoten hebben (maar je dus ook als oudere jaars kan gebruiken). Onderliggend doel is kennis te maken met het examen en kennis niveau te peilen. Dit examen heeft geen waarde binnen EBEEM en geeft je bijgevolg ook geen recht om later part B af te leggen. MAAR slagen op dit ITA examen (wat overigens identiek hetzelfde examen is als de officiële versie) is voldoende voor de Vlaamse Erkenningscommissie. Dus als je geen ambities hebt op internationaal vlak en geen interesse hebt om later part B te doen, is dit een financieel heel interessant alternatief. Het kost je +/- 160 euro (+ €50 administratiekosten).

 • Examentijd?
  Je krijgt 2,5 uur de tijd voor 120 vragen op te lossen. Dit is zeker haalbaar en comfortabel. Je moet doorwerken en je zal geen tijd overhebben. Maar je bijnieren worden niet uitgewrongen in tegenstelling tot bepaalde andere examens. Train je vooraf in snel lezen van casussen en screenen op correcte antwoordmogelijkheden. Oefening baart kunst.

  Welke vragen?
  Men test je op weetjes/feiten kennis. Spijtig voor zij onder ons die eerder van het ‘redenerende type’ zijn, je zal je strategie moeten aanpassen. Zware denkoefeningen zitten er niet echt tussen. Je weet het antwoord of je weet het niet en je gokt. Het examen heeft ook alle kenmerken van een multiple choice examen: je kan over veel vragen discussiëren en na je examen hou je er een gemengd gevoel aan over. Dit is compleet normaal.

  Er zijn twee soorten vragen. De casus waarbij je vijf antwoordmogelijkheden krijgt en je het beste antwoord moet selecteren. Of de casus waarbij je vijf ja/neen vragen krijgt en je dus 5 antwoorden moet geven (vb. kan volgend probleem een epilepsieaanval uitlokken: tumor ja/nee, meningitis ja/neen, hypoglycemie ja/neen, koorts ja/neen, schaamluizen ja/neen). Weet dat elke (deel)vraag apart gescoord wordt. Dus elk antwoord is 1 punt waard. Je moet dus niet alle vijf de ja/neen vragen correct hebben om punten te verdienen.

  Geen giscorrectie
  Het examen is zonder giscorrectie. Dus je kan steeds gokken en dit wordt ook aangeraden. Soms moet je gewoon je intuïtie volgen en dan is de afwezigheid van giscorrectie een geruststelling.

  Examen online
  Het examen gaat in alle examencentra in Europa gelijktijdig door. Het is een online examenplatform welke je best kan vergelijken met je theoretisch rijexamen. Het programma steekt vrij goed in elkaar en zorgt ervoor dat je eigenlijk geen vragen kan vergeten. Er is een aftelklokje die je aan of af kan zetten, naar eigen wens. Er is geen ‘tijd per vraag’, dus je kan zelf kiezen hoelang je stil blijft staan bij een vraag. Tot slot kan je de vragen waarop je twijfelt markeren. Eens je de 120 vragen hebt beantwoord, kan je een lijst oproepen met gemarkeerde vragen. Zo kan je snel door je ‘twijfel-vragen’ gaan en je resterende tijd gebruiken om je antwoorden bij te werken. Antwoord in elk geval steeds op alle vragen onderweg, al ben je niet zeker. Zo voorkom je op het einde dat je in geval van tijdsnood bepaalde vragen blanco gelaten hebt. Dit zou spijtig zijn want het zijn potentieel weggesmeten punten gezien een foute gok niet bestraft wordt.

  Lijst van afkortingen en referentiewaarden
  Je krijgt op het examen enkele pagina’s ter beschikking met afkortingen en referentiewaarden. Dus je hoeft deze alvast niet vanbuiten te leren.

  Examenresultaten
  Deze laten vaak lang op zich wachten. Hoewel de examencommissie suggereert resultaten binnen de 2 weken bekend te maken, is een wachttijd van 4 tot 6 weken geen uitzondering.

  Er is geen vooraf bepaald percentage dat je moet behalen. Eens alle examenresultaten geregistreerd zijn, komt de examencommissie samen om de resultaten te analyseren. Slechte vragen worden eruit gehaald en een Gauss curve wordt opgesteld. Pas dan wordt een minimumscore bepaald (ergens tussen de 60% en 75%). Wie erboven scoort krijgt een PASS, wie eronder scoort moet herkansen. Je eigen score krijg je enkele weken laten toegestuurd, samen met een overzicht over je prestaties per discipline. Zo weet je in welke onderdelen je sterk bent en waar je best nog wat over bijleest.

  Hoe je voorbereiden?
  Dit is de meest frequent gestelde vraag maar ook de moeilijkste vraag. Er bestaat geen kant en klaar antwoord. We willen je wel enkele strategieën aanrijken, maar uiteindelijk zal jij een plan moeten maken voor jezelf. Zie het examen als een stimulans om je eigen kennis maximaal op punt te stellen, eerder dan te blokken om te slagen. Want uiteindelijk willen we toch allemaal goede Urgentieartsen worden, niet?

  • 1.Vul je rugzak met kennis reeds onderweg

  Start al vanaf je co-assistentschap met kennis op te doen binnen ons vakdomein. Hoe meer je weet door op rustige momenten eens iets op te zoeken, een podcast te beluisteren, een cursus te volgen, … hoe minder je moet bijstuderen vlak voor je examen.

 • 2.Reken op 3 maanden ‘blok’ voor je examen
  Deze periode is natuurlijk relatief. Snelle leerders of mensen met een ruime bagage aan kennis kunnen het op een kortere periode. Andere doen er 6 maanden over. Het is ook afhankelijk van hoe je gaat studeren. Als je de ganse Tintinalli wil lezen, begin je best een jaar voordien. Begin op tijd want de hoeveelheid aan te verwerken informatie is niet te onderschatten. Maar begin ook niet te vroeg, of je bent het studeren moe net op het moment dat je beter een versnelling bijzet.
 • 3. De meest volledige strategie
  Dit is vrij simpel. Wil je volledig voorbereid zijn, lees dan gewoon de volledige dikke Tintinalli samen met alle recente guidelines (ERC/NICE/ESC) die handelen over topics die spoed gerelateerd zijn. Ken je die van buiten, dan ben je 100% zeker geslaagd. Succes !
 • 4. De meest verstandige strategie
  Neem het Europees curriculum voor Urgentiegeneeskunde erbij (te downloaden op www.eusem.org). Leg er de inhoudstafel van de dikke Tintinalli naast. En bepaal nu voor jezelf waar je veel van weet en waar je best nog wat over bijleest. Als je recent de ATLS cursus gestudeerd hebt, dan kan je bijvoorbeeld het hoofdstuk over polytraumazorg gerust overslaan.
 • 5. Wat met de Tintinalli
  Bij de meeste collega’s loopt er een koude rilling over hun rug bij de gedachte ‘de dikzak’ te moeten vanbuiten leren. En terecht. Persoonlijk lijkt het me een onbegonnen werk. Maar chapeau voor zij die hem toch gelezen hebben. Er bestaan 2 ‘samenvattingen’ van de Tintinalli die nagenoeg dezelfde inhoud bevatten op enkele details na. Enkel het formaat van boek verschilt. Zo is er “Tintinalli Just The Facts” en “Tintinalli The Manual”. Beide boeken zijn een zeer goede basis en hun inhoud komt veelal overeen met de vet gedrukte info in de dikke Tintinalli. Het is dus niet onverstandig om één van beide boeken te kopen en deze te studeren. Is iets onvolledig of begrijp je iets niet, dan kan je meer details vinden in de dikke Tintinalli. Moet je nu echt één van deze boeken gelezen hebben om het examen af te leggen? Eigenlijk niet, als je open staat voor “Blended learning” (zie verder).
 • 6. Bijkomende guidelines
  Handboeken zijn vaak reeds achterhaald kort nadat ze gepubliceerd worden. Gelukkig blijft alles in grote lijnen wel hetzelfde en blijft een handboek nog steeds een goede optie. Het is evenwel belangrijk op de hoogte te zijn van de laatste Europese richtlijnen binnen ons vakgebied. Denk maar aan de ERC richtlijnen, de ESC richtlijnen voor STEMI en VKF, de NICE richtlijnen voor Epilepsie, Anafylactische Shock en Hoge Gastro-intestinale bloedingen. Het is aangeraden deze ook eens te bekijken aangezien hun inhoud geldt boven deze van de Tintinalli. Doe het wel verstandig door te focussen op samenvattende tabellen en flowcharts. Lees die guidelines niet van voor naar achter.
 • 7. Andere boeken
  Er bestaan ook andere handboeken van degelijke kwaliteit. Zo is er het boek “Revision notes for MCEM part B” van Victoria Stacey. Een zeer interessant studieboek die speciaal geschreven is om de Britse assistenten voor te bereiden op hun tussentijds examen in Urgentiegeneeskunde. Er staat geen woord teveel in, duidelijke to-the-point info die het ganse spectrum van Urgentiegeneeskunde beschrijft inclusief examentips. Het is een zeer goed basis handboek maar het is onvoldoende om alleen dit te studeren. Daarnaast zijn er ook de handboeken van het ERC (hoewel je sneller en goedkoper af bent met de gratis guidelines online), het ATLS handboek, …
 • 8. HippoED
  HippoED.com is een E-learning website waarop grappige videolessen, samenvattingen en 1200 examenvragen staan die de Amerikaanse assistent voorbereidt op zijn eindexamen Urgentiegeneeskunde. Zeker een aanrader want de lessen zijn zo gemaakt dat je voortdurend kapstokken worden aangeboden om informatie beter te onthouden. Soms wel tot op het absurde toe waarbij je soms denkt dat het eenvoudiger is pathofysiologisch na te denken eerder dan de zoveelste mnemonic vanbuiten te leren. De examenvragen kan je per 10 quiz-gewijs op het werk of thuis oplossen. Probeer jezelf een tijdsdruk op te leggen en zo jezelf te trainen in lange reeksen vragen snel na elkaar op te lossen. Een groot nadeel is de kostprijs. Hoewel je via de VLUG van korting kan genieten (zie kerstactie 2016 op onze website of Facebookpagina), kost een jaarabonnement op een account al snel 200 euro. Een oplossing is samenleggen met enkele mensen en een account delen. Vanuit de VLUG bekijken we in de toekomst de optie om eventueel ook een account gratis ter beschikking te stellen.
 • 9. Voorbeeldvragen Tintinalli
  Er bestaat een boek “Tintinalli’s Examination and Board Review” waarin meer dan 750 vragen en antwoorden geformuleerd staan, min of meer gerangschikt volgens de hoofdstukken van de dikke Tintinalli. Dus je kan je opgedane kennis testen of gewoon studeren aan de hand van de vragen. Weet wel dat sommige vragen echt ver gezocht zijn of gedetailleerde epidemiologische kennis verwachten. Probeer je er niet aan te storen en net de boodschap achter de vraag mee te pikken.
 • 10. Blended Learning concept
  Voor wie graag wat flexibiliteit en variatie in zijn studiemethode aanbrengt, is ‘blended learning’ zeker een goede optie. Zo kan je bijvoorbeeld het MCEM part B boek lezen, diagonaal door de meest relevante Europese Guidelines gaan, enkele video’s op HippoED bekijken, alle samenvattingen van HippoED nalezen, extra kennis opdoen via het vraag-en-antwoordboek van Tintinalli en je examenmodus trainen door tegen tijd reeksen examenvragen op te lossen op HippoED. Kortom, je combineert diverse middelen maar selecteert specifiek op die topics waar je weinig vanaf weet of waar je snel veel kennis mee kan vergaren (vb. de dermatologie video’s van HippoED). Bekijk eerst de ledenpagina’s op onze website alvoor je tot een aankoop overgaat. Deel boeken/licenties en druk zo de kosten. Zo kan je toch slagen voor het examen zonder de Tintinalli te moeten lezen.
 • Zo, een ganse boterham om uiteindelijk tot volgende conclusie te komen: pak het verstandig aan, begin tijdig, studeer ervoor, maar chillax want de meeste Belgen geraken er in eerste zit door.