Foam

FOAMed
FOAMed is een heel handige manier om op een gratis manier aan E-learning te doen. We willen hier een aantal FOAMed websites in de kijker zetten met de bedoeling om deze lijst naar de toekomst verder uit te breiden. Suggesties of aanvullingen kan je uiteraard altijd melden via het forum of via ict.vlug@gmail.com.

 • LITFL
  Life In The Fast Lane

  Life in the FASTLANE’ is een medische blog van voornamelijk Australische en Nieuw-Zeelandse auteurs welke gespecialiseerd zijn in urgentiegeneeskunde en intensieve zorgen. De auteurs zijn grote voorstanders van FOAMed en verzamelen dan ook regelmatig goede posts van andere FOAMed via het topic ‘LIFL review’. Deze website is dus zeker een goed vertrekpunt voor onervaren FOAMed gebruikers. In de blogposts ‘Research and Reviews’ krijg je een lijst van de interessantste artikels van dit moment, een handige tool voor deze onder ons die graag iets bijlezen maar niet weten waar te starten. Daarnaast stellen ze een behoorlijk uitgebreid Critical Care Compendium ter beschikking. Deze website heeft veel mogelijkheden en daarom raden we iedereen aan om even te gaan grasduinen in de site. Initieel ziet het er wat chaotisch uit maar je kan er heel veel uit halen.

 • EMCRIT
  Emergency Departement Critical Care – Blog

  ‘EMCrit’ brengt iedere twee weken een nieuwe podcast van ongeveer 20 minuten samen met een blogpost. Het vertrekt altijd vanuit evidence based medicine en wordt vertaald naar bedside gebruik . Het gaat over onderwerpen binnen de kritische zorgen, reanimatie en trauma . De auteur is Scott Weingart, een Urgentist-intensivist werkzaam in New York, en zijn motto is: ‘ bringing upstairs care – downstairs’. Deze Blog behaalt een hoog niveau, is aangenaam om te lezen en gaat vaak over hot topics . Er is altijd een duidelijk bronvermelding op het einde van iedere post.

 • REBEL EM
  Rational Evidence Based Evaluation of Literature – Blog

  Rebel EM is een blog en podcast uitgaande van drie Amerikaanse urgentieartsen die maandelijks een 3 tal artikels bespreken. Hierbij gaan ze niet diep in op de methodologie maar willen zich toespitsen op de vertaling naar de praktijk. Daarnaast stellen ze een handig Evernote notebook gratis ter beschikking met flashkaarten, handig voor de smartphone.

 • TPR
  The Poison Review

  The Poison review is een medische blog geschreven door een Urgentist-internist met doorgedreven interesse in Toxicologie. Deze blog gaat in op recente publicaties maar ook op wat heerst in de maatschappij, zoals nieuwsberichten en recente populaire drugs in Amerika. Niet iedere post is even evidence-based daarom geven ze ook zelf een duidelijke rating van iedere post. Het is vooral een aanrader voor mensen met een brede interesse in toxicologie.

 • EMDocs
  EM Docs Website

  Een website/blog geschreven door collega assistenten en residenten Urgentiegeneeskunde, voornamelijk courante topics en handige praktische tips.

 • NJEM Residents
  NJEM Residents page

  Een aparte sectie van NEJM voor assistenten en alles wat met opleiding te maken heeft; Registreren via Universiteit (EZproxy voor KU Leuven) om alles info te kunnen bekijken. Onder andere interessant zijn allerlei instructievideo’s (plaatsen DVC, gipsen, tracheotomie, allerlei echografie…) maar ook vb interpretatie van RX Thorax, hemodynamische monitoring, technische hulpmiddelen bij onderzoek van oor of oog, …

 • Urgentiegeneeskunde.com
  Urgentiegeneeskunde.com

  In Nederland zijn veel anesthesiologen actief in de acute zorg. Ze zijn samen actief in het verband van de sectie urgentiegeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). Een aantal leden van deze sectie hebben deze website opgericht om collega anesthesiologen en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden van ontwikkelingen op dit gebied.