Korte Opleidingen

Korte opleidingen
Er bestaan heel veel cursussen en korte opleidingen van goede kwaliteit waarin je op korte tijd skills kan verwerven die je nodig hebt op de werkvloer. Het grootste negatieve punt is het prijskaartje, maar je moet het zien als een investering in jezelf en je job. Je kan het in elk geval inbrengen in je belastingen.

Sommige cursussen zijn vergelijkbaar hoewel iedereen zijn eigen accent probeert te leggen. Het principe is over het algemeen hetzelfde: vooraf krijg je de cursus toegestuurd voor zelfstudie met een MCQ zelftest, dan enkele dagen intensief training en op het einde een theoretisch en praktijk examen. Wie slaagt krijgt een certificaat welke hij kan toevoegen aan zijn CV/Stageboekje.

Aan jou om uit te maken of het iets voor jou is. Wij geven alvast onze mening hieronder.

ALS
Advanced Life Support

Zonder meer de éérste cursus die je moet volgen. Misschien zelfs al als co-assistent. Reanimeren is jouw core-buisiness dus je kan maar beter zorgen dat je de skills goed beheerst. Je krijgt er een grondige drill in de laatste reanimatierichtlijnen en de klemtoon ligt op hands-on training op een geavanceerde reanimatiepop. Het ene scenario na het andere.

 • Wie: BRC / ERC (www.erc.edu) (www.resuscitation.be)
 • Duur: 2 of 3 dagen (inhoud identiek)
 • Prijs: 500 à 800 euro (soms incl. eten of extra dag)
 • Heb je nog geen ervaring met ERC cursussen, ga dan even langs op www. resuscitation.be alwaar meer toelichting wordt gegeven over al hun cursussen. Ze leggen eveneens uit hoe een account aan te maken op de ERC website. Interessant zijn de reminders die je kan programmeren. Zo krijg je in je mailbox een uitnodiging als een nieuwe cursus georganiseerd wordt. Snel inschrijven is de boodschap.

  EPLS
  European pediatric Life Support

  Een beetje vergelijkbaar met de ALS maar dan voor kinderen. Een kind is geen kleine volwassene. In de cursus geven ze enkele handige kapstokken mee om je stress onder controle te houden bij een acuut ziek kind. Ook de opvang van een trauma of een pasgeborene komen kort aanbod. Een aanrader om gevolgd te hebben alvoor op de MUG actief te zijn. Het zal je vooral een zelfzekerder gevoel geven. Een mogelijk nadeel aan de cursus is dat het niet dieper ingaat op acute ziektebeelden van kinderen, dit in vergelijking tot de APLS cursus. Echter heb je als niet-pediater al even je hoofd en handen vol met de basisprincipes van een instabiel kind. Dus de acute ziektebeelden kan je gerust ook nadien bijstuderen.

 • Wie: BRC/ERC (www.erc.edu) (www.resuscitation.be)
 • Duur: 2 dagen
 • Prijs: 300 à 500 euro
 • Meer info:
  ERC
  Gokin

  APLS
  Advanced Pediatric Life Support

  De opleiding is vergelijkbaar met de EPLS opleiding van het ERC. Echter is de APLS meer angelsaksisch georiënteerd en gaat het ook dieper in op enkele ziektebeelden bij kinderen. Het nadeel is de kostprijs, hoewel er ook een etentje is inbegrepen. De cursus duurt normaal 3 dagen maar werd gereduceerd naar 2 dagen praktijk. De eerste dag is vervangen door een online E-learning module die elke cursist vooraf moet afleggen.

 • Wie: ALSG (www.algs.org) samen met Rescue Belgium) (www.rescue-belgium.be)
 • Duur: 2 dagen
 • Prijs: 700 à 800 euro
 • ETC
  European Trauma Course

  Dit is één van de twee traumacursussen voor gevorderden. De ETC (European Trauma Course) cursus is vanuit het ERC ontwikkelt en vormt de tegenhanger van de reeds lang bestaande Amerikaanse ATLS (advanced trauma life support) cursus. Het is een tweedaagse cursus waarin je op een gestructureerde manier leert een polytraumapatiënt op te vangen op je spoedgevallendienst. De klemtoon ligt op teamwork waarin de urgentiearts de leiding neemt over een team van artsen en verpleegkundigen die elk een deeltaak (A-B-C-D-E) op zich nemen.

 • Wie: ERC (www.erc.edu) (www.europeantrauma.com)
 • Duur: 2,5 dag
 • Prijs: 1050 euro
 • Meer info: ETC

  ATLS
  Advanced Trauma Life Support

  ATLS is een tweedaagse cursus die sinds ruime tijd heel veel expertise heeft opgebouwd in de opvang van een polytraumapatiënt. Het grote verschil met de ETC cursus zit hem in de manier van opvang. De ATLS gaat ervan uit dat je als urgentiearts het trauma alleen moet opvangen met hulp van twee verpleegkundigen, waarbij je dan systematisch artsen kan oproepen. De bedoeling is een stabilisatie van de patiënt waarna doorverwijzing naar een trauma centrum volgt. Dit staat in contrast met de ETC cursus waarbij je bedsite onmiddellijk veel artsen en verpleegkundigen hebt. In praktijk ben je dus meer met een ATLS op een kleine spoedgevallen en een ETC op een grote (semi)universitaire spoedgevallen. In essentie blijven de denkmechanismen en de handelingen die je stelt wel dezelfde, dus zoveel maakt het niet uit welke cursus je volgt. Het voordeel van de ATLS is dat hij in bijna elk land erkend is, dus interessant als je naar het buitenland wil gaan werken/stage lopen. ETC is enkel Europees erkend. Het grote nadeel is de kostprijs (wel aftrekbare beroepskost). Een oplossing hiervoor is de ATLS in New York of Zuid-Afrika gaan volgen en zo het nuttige aan het aangename koppelen.

 • Wie: ATLS.nl (geeft soms een cursus in België)
 • Duur: 2 dagen
 • Prijs: 1700 euro (variëert van land)
 • Meer info: ATLS.nl